
En praktisk checklista för dig som är misstänkt eller inkallad som vittne
Att bli kallad till förhör av polisen kan kännas både obehagligt och förvirrande. Kanske vet du precis varför du blivit inkallad – eller så kommer det som en överraskning. Oavsett vilket är det viktigt att förstå dina rättigheter och hur du bör agera.
Här går vi igenom vad som gäller, vad du bör tänka på innan, under och efter förhöret – och hur du skyddar dig själv juridiskt.
Vad är ett polisförhör?
Ett polisförhör är en del av en brottsutredning där polisen ställer frågor till personer som har uppgifter att lämna – antingen som misstänkt, vittne eller målsägande (brottsoffer). Syftet är att samla information som kan hjälpa polisen att avgöra vad som har hänt.
Om du är kallad som misstänkt kommer polisen att berätta det i förväg. Det ska tydligt framgå av kallelsen eller innan förhöret börjar.
Vad ska jag göra innan förhöret?
1. Ta reda på varför du är kallad
Kontakta polisen om det är oklart vilken roll du har i utredningen. Är du vittne, misstänkt eller brottsoffer?
2. Ta reda på om du är misstänkt
Om du är misstänkt för brott ska du få veta det tydligt. Du har då särskilda rättigheter – bland annat rätten till advokat.
3. Kontakta en advokat
Är du misstänkt för brott har du rätt till en försvarare. Du kan själv välja vem du vill ha. Många advokater erbjuder gratis rådgivning inför första förhöret. Det är viktigt att du har en försvarare med dig om förhöret gäller något allvarligt.
4. Förbered dig mentalt – men inte för mycket
Fundera på vad som kan komma upp, men försök att inte överanalysera. Polisen är tränad i att upptäcka om någon verkar “öva in” svar. Det är bättre att vara ärlig och lugn än överförberedd.
5. Ljug inte – men du har rätt att tiga
Du är inte skyldig att svara på några frågor. Som misstänkt har du rätt att vara helt tyst under hela förhöret, även om polisen pressar dig. Som vittne är du däremot skyldig att svara sanningsenligt.
Vad händer under förhöret?
1. Du får legitimera dig
Polisen kommer att be om legitimation. Om du är misstänkt ska de även informera dig om brottsmisstanken.
2. Förhöret spelas in eller skrivs ned
Allt du säger dokumenteras – antingen ljudinspelat eller i protokollform. Du får läsa igenom och godkänna protokollet i slutet av förhöret.
3. Du får berätta fritt, men också svara på direkta frågor
Polisen brukar inleda med att låta dig berätta med egna ord. Därefter följer de upp med specifika frågor.
4. Du kan begära pauser
Du har rätt till paus när du vill. Utnyttja det om du känner dig stressad eller osäker.
5. Du har rätt till tolk
Om svenska inte är ditt starkaste språk har du rätt till en tolk – gratis.
Vad ska jag tänka på under förhöret?
- Känn inga krav på att förklara allt direkt.
- Fråga om något är otydligt.
- Ta din tid – det är helt okej att tänka innan du svarar.
- Undvik att spekulera – svara bara på det du faktiskt vet.
- Skriv aldrig under något du inte läst igenom ordentligt.
Vad händer efter förhöret?
1. Du får lämna – om du inte blir anhållen
Om du inte frihetsberövas får du gå efter förhöret. Du kan dock kallas igen längre fram.
2. Du kan begära ut protokollet
Du har rätt att få en kopia av vad som sagts. Det kan vara viktigt om du senare åtalas.
3. Ta kontakt med din advokat igen
Om du redan har ett juridiskt ombud – kontakta hen efteråt. Om du inte har någon men känner att du behöver hjälp, kontakta en försvarsadvokat direkt.
Vanliga frågor
Får polisen ljuga under förhöret?
Ja – till viss del. Polisen får använda olika tekniker, inklusive att antyda att de “vet mer än de säger”. Det är därför viktigt att inte låta sig stressas till att säga saker som inte är sanna.
Måste jag gå på förhöret?
Om du fått en formell kallelse som misstänkt bör du infinna dig. I vissa fall kan du hämtas med tvång om du inte dyker upp.
Kan jag spela in förhöret själv?
Nej. Inspelning är inte tillåtet för dig som förhörd. Lita i stället på att det du säger dokumenteras korrekt – och läs alltid igenom protokollet noga innan du godkänner det.
Sammanfattning
Att bli kallad till polisförhör är inte detsamma som att vara dömd. Men det är en situation där dina ord kan väga tungt längre fram. Förbered dig mentalt, ta hjälp av en advokat om du är misstänkt, och kom ihåg att du har starka rättigheter – oavsett vad som ligger bakom kallelsen.
Behöver du kontakt med en erfaren brottmålsadvokat? På Lexpoint.se hjälper vi dig snabbt och diskret att komma i kontakt med rätt försvarare – oavsett var i Sverige du befinner dig.